Bahan-bahan :
Bahan A :
- 3 pot beras (dibasuh)
- 3 sudu besar minyak masak
- 3 ulas bawang putih
- 3 biji bawang merah
- Setengah inci halia
- (Bawang putih, bawang merah dan halia ditumbuk)
Bahan B :
- Setengah ekor ayam (dipotong kecil)
- 1 inci halia
- 600 ml air
- 1 biji lobak merah (dipotong dadu)
- sedikit daun sup (dipotong halus)
- sedikit garam
Bahan C :
- 5 sudu besar minyak masak
- 2 biji bawang merah (dimayang)
- 2 ulas bawang putih (dihiris kecil)
- 10 tangkai cili padi (dipotong kecil)
- 10 ekor udang segar
- 2 sudu saos tiram
- sedikit garam dan serbuk perasa
Cara Pembuatan :
- Ayam direbus sehingga masak bersama kesemua bahan B.
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan A yang telah ditumbuk sehingga naik baunya.
- Masakan beras menggunakan air rebusan ayam beserta sebagian daging ayam, sebagian lagi di tiriskan/diasingkan.
- Panaskan minyak (bahan C), tumis bawang merah, bawang putih dan cili padi sehingga naik baunya.
- Masukan udang segar dan saos tiram, biarkan seketika dan masukan garam dan serbuk perasa.
- Masukan pula sebagian ayam yang ditiriskan/diasingkan tadi.
- Masukan nasi yang telah dimasak tadi dan aduk rata.
Cara Hidangan :Hidangkan untuk 2 - 3 orang.
0 komentar:
Posting Komentar