Bahan-bahan :
- 1 ekor ayam (berat 3 kati)
- 2 biji bawang besar
- 1 sudu besar jintan putih
- 1 sudu besar jintan manis
- 2 sudu besar biji ketumbar
- 1 Setengah biji kelapa parut (santanya saja)
- 5 mangkuk air anggaran
- 6 liter minyak untuk menumis
- halia 1 inci
- 3 biji bawang merah
- garam & serbuk perasa
Cara Pembuatan :
Giling halus jintan manis, jintan putih & ketumbar biji, asingkan ke dalam mangkok. Bahan-bahan yang lain seperti bawang putih, halia, bawang besar dimayang halus. Panaskan minyak & tumiskan bahan-bahan yang dimayang tadi. Tumis hingga sebati masuk air, pati santan dan ayam. dan terakhir beri sedikit mie hun dan potongan telur matang.
0 komentar:
Posting Komentar