Kamis, 15 Maret 2012

Soto Ayam



Bahan-bahan :

  • 1 ekor ayam (berat 3 kati)
  • 2 biji bawang besar
  • 1 sudu besar jintan putih
  • 1 sudu besar jintan manis
  • 2 sudu besar biji ketumbar
  • 1 Setengah biji kelapa parut (santanya saja)
  • 5 mangkuk air anggaran
  • 6 liter minyak untuk menumis
  • halia 1 inci
  • 3 biji bawang merah
  • garam & serbuk perasa
Cara Pembuatan :
Giling halus jintan manis, jintan putih & ketumbar biji, asingkan ke dalam mangkok. Bahan-bahan yang lain seperti bawang putih, halia, bawang besar dimayang halus. Panaskan minyak & tumiskan bahan-bahan yang dimayang tadi. Tumis hingga sebati masuk air, pati santan dan ayam. dan terakhir beri sedikit mie hun dan potongan telur matang.

0 komentar:

Posting Komentar