Kamis, 15 Maret 2012

Asam Pedas Ayam



Bahan-bahan :

  • Setengah ekor ayam, dibersihkan dan dipotong-potong
  • 2 keping asam gelugur
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 ikat daun kesum
  • gula dan garam secukupnya
  • 2 cawan air
  • 10 tangkai cili kering, digiling
  • 6 biji bawang merah, digiling
  • 1 sm halia, digiling
  • sedikit belacan, digiling
  • 4 tangkai cili merah, digiling
  • 2 ulas bawang putih, digiling
  • 1 sm kunyit basah, digiling
Cara Pembuatan :
Panaskan minyak di dalam periuk, tumis bahan-bahan giling hingga garing, masukan ayam dan air secukupnya, masak hingga mendidih, masukan asam gelugur, gula, garam dan daun kesum, kacau hingga rata dan biarkan hingga betul-betul masak baru diangkat dan siap untuk disajikan.

0 komentar:

Posting Komentar